Overgang naar Voortgezet Onderwijs
In groep 8 krijgen de kinderen een schooladvies voor de overgang naar de middelbare school. Hieronder kunt u lezen hoe het schooladvies op onze school tot stand komt.
Totstandkoming van het basisschooladvies
Om de ontwikkeling van de leerlingen zo goed mogelijk te kunnen volgen, werken wij met het volgsysteem Leerling in beeld van Cito, waarbij zowel de sociaal-emotionele als de cognitieve ontwikkeling in kaart worden gebracht. De uitslagen van de Cito toetsen worden vanaf groep 3 t/m 8 bij het rapport meegegeven en tijdens de rapportgesprekken besproken. Daarnaast wordt er gekeken naar de uitslagen van de methodegebonden toetsen en worden de observaties van de leerkrachten meegenomen in de totstandkoming van het basisschooladvies.
In groep 7 wordt een verwacht uitstroomadvies voor het voortgezet onderwijs gegeven, zodat de leerlingen en hun ouders een indicatie hebben over het type voortgezet onderwijs dat het meest passend voor de leerling lijkt te zijn. In groep 8 wordt achtereenvolgens een voorlopig schooladvies en daarna – nadat de uitslag van de doorstroomtoets bekend is – het definitieve basisschooladvies gegeven.
Het (voorlopig) schooladvies wordt opgesteld door een commissie waaraan deelnemen: de leerkrachten van groep (6)-7-8, de intern begeleider en directie. Wij baseren ons op het totaalbeeld dat we van de leerling hebben bij het geven van het basisschooladvies. Daarbij kijken we ook naar zaken als werkhouding, motivatie en taakgerichtheid van de leerling.
Doorstroomtoets, heroverwegen en definitief schooladvies
De leerlingen uit groep 8 maken in februari een doorstroomtoets. De doorstroomtoets meet op een objectieve en betrouwbare manier de vaardigheden van de leerlingen op het gebied van taal en rekenen. Het heroverwegen van de voorlopige schooladviezen gebeurt naar aanleiding van de uitslagen van de doorstroomtoets. Alleen als de uitslag van de doorstroomtoets hoger is dan verwacht, dan kan het schooladvies worden bijgesteld. Indien een leerling de doorstroomtoets minder goed maakt dan verwacht, dan blijft het eerder gegeven schooladvies gewoon gelden. Bijstelling naar beneden is dus niet aan de orde.
In maart krijgen alle leerlingen van groep 8 een definitief basisschooladvies en een onderwijskundig rapport met aanvullende informatie voor het voortgezet onderwijs.
Oriëntatie en aanmelding op het voortgezet onderwijs
Voor de ouders en verzorgers van de leerlingen in groep 7 en 8 wordt jaarlijks in oktober een informatieavond georganiseerd rondom de overgang naar het voortgezet onderwijs. Op deze manier kunnen de ouders en leerlingen zich tijdig oriënteren op het voortgezet onderwijs.
In januari ontvangen de leerlingen van groep 8 een voorlopig basisschooladvies. Bij dit voorlopige schooladvies krijgen de ouders een oriëntatieformulier en een scholenlijst met de relevante scholen voor voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden.
Tijdens de adviesgesprekken in januari bespreken de leerkrachten welke scholen bij de leerling passen. In de periode van januari t/m maart kunnen de ouders en kinderen diverse open dagen van middelbare scholen bezoeken en informatie inwinnen over de verschillende scholen voor voortgezet onderwijs.
Hierna maken de ouders met hun kind een voorkeurslijst met verschillende middelbare scholen in volgorde van belangrijkheid. Tijdens de landelijke aanmeldweek (eind maart) is er één week de tijd om de kinderen aan te melden op een middelbare school. Hierdoor maken alle leerlingen evenveel kans op een plek op de school van hun voorkeur die ook past bij het schooladvies.
Als u bij de aanmelding van uw kind hulp nodig heeft, kunt u contact opnemen met de directie.
Scholenwijzer en BOVO website
Op de Haagse Scholenwijzer vindt u een compleet overzicht van alle scholen voor voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden. Op deze website is ook een overzicht van alle open dagen van de middelbare scholen in de regio te vinden.
Voor meer informatie omtrent de aanmeldprocedure verwijzen wij u naar de BOVO website.
Tijdlijn t.a.v. de overgang naar het voortgezet onderwijs
Groep 7
- Voorbereidende activiteiten in groep 7: voorlichting voortgezet onderwijs voor ouders/verzorgers en eind groep 7 verwacht uitstroomadvies leerlingen.
Groep 8
- Augustus/september: algemene informatieavond groep 8 voor ouders/verzorgers
- Oktober: voorlichting voortgezet onderwijs voor ouders/verzorgers
- November: afname groep 8 toetsen Leerling in beeld van Cito
- November en december: bezoek aan scholen voor voortgezet onderwijs en/of gastlessen vanuit het voortgezet onderwijs in groep 8.
- Januari: adviesgesprekken met ouders en leerlingen; leerlingen ontvangen voorlopig schooladvies.
- Januari t/m maart: oriënteren op het voortgezet onderwijs; ouders en kinderen bezoeken open dagen van het voortgezet onderwijs.
- Februari: Leerlingen maken de doorstroomtoets.
- Maart: Leerlingen ontvangen het definitieve schooladvies met een onderwijskundig rapport voor het voortgezet onderwijs.
- Eind maart: tijdens de landelijke aanmeld week kunnen ouders hun kind digitaal aanmelden op de middelbare school*. Hierbij wordt een voorkeurslijst ingevuld met verschillende scholen voor voortgezet onderwijs in volgorde van belangrijkheid.
- Mei: ouders ontvangen bericht met het toelatingsbesluit. Hierin staat op welke school uw kind is toegelaten.
* Leerlingen die de overstap maken naar het voortgezet speciaal onderwijs (vso) kunnen zich al eerder met een voorlopig schooladvies aanmelden bij het vso.
Een uitgebreide jaarkalender voor ouders is te vinden op de website van BOVO:
Jaarkalender-aanmelden-op-de-middelbare-school-in-2024.pdf (bovohaaglanden.nl)
Vertrek van een leerling naar een andere school
Bij vertrek van een leerling naar een andere school, worden de leerlinggegevens overgedragen aan de nieuwe school. Hierbij valt te denken aan het onderwijskundig rapport en een bewijs van uitschrijving.